aikido klub kosava morihej uesiba
aikido klub kosava o aikidou

Порекло речи

Своје име Аикидо дугује комбинацији три идеограма : АИ- овај идеограм означава хармонију, општи склад у универзуму, КИ- буквални превод би био „пра-енергија“, односи се на унутрашњу енергију која води наше тело кроз стазе живота, „КИ“ има веома велику улогу у животу просечног Јапанца, јер пре модерне медицине све болести, источни лекари лечили су преко те, необјашњиве силе, ДО- означава одређени пут, правац у којем се наша животна прича развија, овај пут је усклађен хармонијом и енергијом раније поменутом.

О сенсеи

Оснивач ове борилачке дисциплине јесте Морихеј Уешиба (1883-1969). О сенсеи (врховни мајстор, први учитељ) технике аикидоа узео је из аикиђуцуа који је научио од свог учитеља Сокаку Такеде, као и из: ђиу-ђицуа, кендђуцуа итд. Склад свих ових борилачких стилова обогаћен је сопственим техникама највећег мајстора, у изванредан, примењив и визуелно елегантан борилачки склоп. Аикидо је првобитно показиван уском кругу људи, на војним академијама, царској стражи и обезбеђењу, али почетком педесетих година двадесетог века Морихеј пренео је своје знање у Европу и Северну Америку, а након тога и по другим континентима.

Чему служи?

Аикидо вас спрема за свакодневни живот имајући у виду да није увек весео и здрав. Тајна је у традиционалном приступу борењу и идеји да живот постоји и након педесете године старости и да може бити подједнако забаван. Многи ударачки спортови и вештине своју примењивост заснивају на снази и физичкој спремности практиканата, што је легитиман приступ уколико је борац висок два метра и тежак 130 кг мишића, а пре пар дана је изашао из пубертета. Ипак, поставља се питање да ли је таквом борцу самодбрана уопште и потребна? Специфичност Аикидоа управо лежи у томе што је подређен аикидисти и његовим могућностима. Одређено бацање или хват више одгаварају нижим људима, док ће виши и тежи противници радије примењивати фронталне и директније нападе. Једноставно речено Аикидо је вештина за свакога невезано за године и занимање.

©Аикидо клуб "Кошава" 2017